Како се игра шах?

Никада није касно да научиш да играш шах – најпопуларнију игру на свету! Учење правила шаха је лако:


Корак 1. Како поставити шаховску таблу

На почетку игре шаховска табла је изложена тако да сваки играч има бели (или светли) квадрат у дну десне стране.

Како поставити шаховску таблу

Фигуре су поређане увек исто. Други ред (или ранг) је попуњен пешацима. Топови иду у углове, поред њих скакачи, поред скакача ловци и коначно краљица која увек иде на своју боју (бела краљица на белу, црна краљица на црну), и краљ у преостало поље.

Шаховска табла

Постављање фигура на почетку партије ће постати лако.

 Препоручена алатка -> Увежбај свој преглед игре


Корак 2. Како се фигуре крећу

Свака од 6 различитих врста фигура се креће другачије. Фигуре не могу да се крећу кроз друге фигуре (премда скакач може да прескочи друге фигуре) и не могу да стану на поље које заузима пријатељска фигура. Међутим, фигуре могу заробити непријатељску фигуру и заузети поље на ком је она стајала. Фигуре се обично померају тако да могу да заробе друге фигуре (тако што ће стати на њихово место и заробити их), одбране пријатељске фигуре или контролишу важна поља.

Како померати краља у шаху

Краљ је најважнија фигура, али и једна од најслабијих. Краљ може да се креће по једно поље у сваком правцу – горе, доле, у страну и дијагонално. Краљ никад не сме да доведе себе у позицију шаха (да буде заробљен). Када је краљ нападнут, кажемо да се налази у шаху.

Кретање краља у шаху

Како померати краљицу у шаху

Краљица је најјача фигура. Она може да се креће у свим правцима – горе, доле, у страну или дијагонално – докле год жели, уколико не наиђе на другу пријатељску фигуру. Као и све друге фигуре, ако краљица узме неку противничку фигуру, њен потез је завршен. Примети како бела краљица узима црну краљицу и како је црни краљ одмах приморан да се премести.

Кретање краљице у шаху

Како померати топа у шаху

Топ може да се креће колико жели, али само напред, назад и у страну. Топови су врло моћни када штите један другог или раде заједно!

Кретање топа у шаху

Како померати ловца у шаху

Ловац може да се креће колико жели, али само дијагонално. Сваки ловац почиње на једној боји (белој или црној) и мора заувек да остане на тој боји. Ловци добро раде заједно зато што једни другима покривају слабости.

Кретање ловца у шаху

Како померати скакача у шаху

Скакачи се крећу сасвим другачије од осталих фигура – иду два поља у једном правцу, а затим још једно поље под углом од 90 степени, у облику слова Г. Скакачи су такође једини који могу да прескачу друге фигуре.

Кретање скакача у шаху

Како померати пешака у шаху

Пешаци су необични јер се крећу и узимају друге фигуре на различите начине: крећу се само напред, а узимају друге фигуре дијагонално. Пешаци могу да се крећу само једно поље унапред, осим у првом потезу када могу да се помере два поља унапред. Пешаци могу да узму само фигуре које су дијагонално испред њих. Не могу да се крећу или узимају друге фигуре уназад. Ако се нека друга фигура нађе испред пешака, он не може ни да се помера, ни да узме ту фигуру.

Кретање пешака у шаху

 Препоручена алатка -> шаховски пасијанс (зароби све фигуре)


Корак 3. Откриј посебна правила шаха

Постоји неколико шаховских правила која на први поглед не изгледају логично. Она су направљена како би игра била забавнија и занимљивија.

Како промовисати пешака у шаху

Пешаци имају још једну способност. Ако пешак стигне на другу страну табле, он може да постане било која друга шаховска фигура (ово се назива унапређивање).

Промоција пешака

Пешак се може унапредити у било коју фигуру. Заблуда је да пешаци могу да се замене само за фигуре које су већ узете. То НИЈЕ истина. Пешак се обично унапређује у краљицу. Једино пешаци могу да се унапређују.

Како промовисати пешака у шаху

Како урадити анпасан у шаху

Последње правило код пешака назива се ан пасан, што на француском значи у „пролазу”. Ако се пешак помери два поља у свом првом потезу, и тако се спусти на страну противниковог пешака (практично скакање поред других пешака и способности других пешака да их узму), тај други пешак може да узме пешака у пролазу.

Како урадити анпасан у шаху

Овај специјални потез се мора извести одмах након што први пешак прође, у супротном овај потез више није могуће извести. Кликни на пример доле да би боље разумео ово чудно али важно правило.

Шах ан пасан

Како направити рокаду у шаху

Постоји још једно посебно правило које се зове рокада. Овај потез ти омогућава да урадиш две важне ствари и то све у једном потезу: да поставиш краља на сигурно место (надајмо се), а свог топа да помериш из угла у игру. Играч на свом потезу може да помери свог краља два поља на страну и онда да помери топа из угла до краља на супротној страни. (Погледај пример доле.) Међутим, да би урадио рокаду следећи услови морају бити испуњени:

 • то мора бити краљев први потез
 • то мора бити топов први потез
 • између краља и топа не сме бити ниједна фигура да би одиграо овај потез
 • краљ не сме бити у шаху или пролазити кроз шах

Примећујеш да је краљ ближе страни табле када је рокада извршена. То се зове мала рокада. Рокада на другу страну, на страну где се краљица налази, се зове велика рокада. Без обзира на страну, краљ се увек помера само два поља при рокади.

Како направити рокаду у шаху

Корак 4. Сазнај ко игра први потез у шаху

Играч са белим фигурама увек игра први. Стога, играчи обично одлучују ко ће бити бели играч насумично, на срећу, бацањем новчића или тако што један од играча погађа које је боје пешак у руци другог играча. Бели игра свој потез, затим црни, па поново бели, па после њега црни и тако све до краја партије. Први потез је мала предност која омогућава белом играчу да одмах нападне.


Корак 5. Прегледај правила о томе како победити у партији шаха

Постоји неколико начина да се партија шаха заврши: шах-матом, патом, предајом, или поразом на време…

Како направити шах-мат

Циљ игре је да направиш шах-мат. Ово се дешава када је краљ нападнут и не може да побегне. Постоје само три начина којима се краљ може избавити:

 • померањем (не може се извршити рокада!),
 • блокирањем напада другом фигуром,
 • или узимањем фигуре која прети краљу.

Ако краљ не може да побегне из шах-мата, партија је завршена. По обичају, краљ се не узима и не уклања са табле, партија се једноставно прогласи завршеном.

Будалин мат

Пример „будалиног мата„.

Како ремизирати партију шаха

Повремено се партије шаха не завршавају победом, него ремијем. Постоји 5 разлога због којих се партија шаха може завршити ремијем:

 • Позиција доводи до пата када је ред на једног играча да одигра свој потез, његов краљ није нападнут, а он не може да одигра ниједан легалан потез.
Пат

Потезом Дc7, црни избегава претњу и не може више да се помери. Партија се завршава патом.

 • Играчи се могу једноставно договорити да је нерешено и престати да играју
 • На табли нема довољно фигура за шах-мат (на пример: краљ и ловац против краља)
 • Играч проглашава реми ако се једна потпуно иста позиција понови три пута (не нужно три пута заредом)
 • Педесет узастопних потеза је одиграно, а ниједан играч није померио пешака нити узео неку фигуру

Корак 6. Проучи основне шаховске стратегије

Постоје четири једноставне ствари које би сваки шахиста требало да зна:

Заштити свог краља

Одведи свог краља у ћошак табле где је обично најсигурнији. Не одлажи рокаду. Рокаду треба да извршити што је пре могуће. Запамти, није битно колико си близу да матираш противника ако твој краљ први буде матиран!

Не поклањај фигуре

Не губи своје фигуре олако! Свака фигура је вредна и не можеш победити партију ако немаш фигуре за шах-мат. Постоји једноставан систем који већина играча користи како би пратила релативну вредност сваке шаховске фигуре. Колико вреде ове фигуре?

 • Пешак вреди 1
 • Скакач вреди 3
 • Ловац вреди 3
 • Топ вреди 5
 • Краљица вреди 9
 • Краљ је бескрајно вредан

На крају партије, ови бодови не значе ништа – то је једноставан систем који ти помаже да донесеш одлуке приликом играња, како би знао када треба да узмеш фигуре, размениш их или одиграш неки други потез.

вредност шаховске фигуре

Контролиши средину табле

Покушај да контролишеш центар табле помоћу својих фигура и пешака. Ако контролишеш центар, имаћеш више места за своје фигуре и отежаћеш противнику проналазак добрих поља за своје фигуре. У примеру изнад, бели прави добре потезе како би контролисао центар док црни игра лоше.

Користи све своје фигуре

У примеру изнад, бели има све своје фигуре у игри! Фигуре ти не доносе никакво добро ако стоје позади у првом реду. Покушај да развијеш све своје фигуре тако да можеш да користиш што више фигура да нападнеш краља. Коришћење једне или две фигуре ти неће донети никакво добро против пристојног противника.


Корак 7. Вежбај тако што ћеш одиграти доста партија

Најважнија ствар коју можеш да урадиш како би постао бољи у шаху је да играш доста шаха! Није важно да ли играш код куће са пријатељима или породицом или на интернету, просто мораш доста да играш како би се побољшао. Сада је лако пронаћи партију шаха на интернету!