Svetosavski turnir u ubrzanom šahu koji je održan 7. februara u Ustanovi kulture Palilula, izazvao je veliko interesovanje najmlađih ljubitelja igre na 64 polja. Veštinu i šahovsko znanje prikazalo je više od 100 devojčica i dečaka iz svih palilulskih osnovnih škola, kao i desetak osnovaca iz drugih delova grada.

Drugu godinu zaredom turnir uspešno organizuju časopis za decu SPC “Svetosavsko zvonce“ i Gradska opština Palilula u saradnji sa šahovskim klubom “Kralj”.

Dobrodošlicu i sreću u nadmetanju, učesnicima turnira poželeo je predsednik Gradske opštine Palilula Stojan Nikolić, izrazivši zadovoljstvo što ih vidi u tolikom broju: “Drago mi je što volite ovu pametnu igru i što ste se u svetu igrica i kompjutera, iako ni to ne treba da isključite iz svog interesovanja, opredelili za šah, zato što on jača kombinatoriku, logiku, pamćenje, inteligenciju”, rekao je Nikolić i povlačenjem prvog poteza označio turnir otvorenim.

Dimitrije Stikić iz „Svetosavskog zvonceta“ naglasio je da je časopis od svetosavskog broja (1/2014.) pokrenuo novu rubriku „Šah za sve“, koja je u prethodnih godinu dana preko 30.000 čitalaca edukovala o osnovama ove plemenite igre, a kroz zadate šahovske probleme omogućila im da u njoj učestvuju. Najbolje od njih „Zvonce“ je iz broja u broj nagrađivalo.

Glavni sudija turnira bila je Marija Lukić, koja je decu najpre upoznala sa sudijama po grupama i objasnila pravila igre.

Pobednici turnira nagrađeni su peharima, medaljama i diplomama, koje im je uručio predsednik Stojan Nikolić

 

Редослед првопласираних дечака и девојчица према узрасту:

Дечаци – 8 година
1. Новак Ђорђевић
2. Милутин Пашић
3. Василије Андријашевић

Девојчице – 8 година
1. Даница Илић

Дечаци – 10 година
1. Владан Цветић
2. Игор Живановић
3. Илија Босић

Девојчице – 10 година
1. Тијана Маћешић
2. Анђела Комадина

Дечаци – 12 година
1. Вид Кујунџић
2. Марко Јовановић
3. Петар Илић

Девојчице – 12 година
1. Уна Векић
2. Андреа Пелесић
3. Соња Комазец

Дечаци – 14 година
1. Давид Јовановић
2. Вук Јосифовић
3. Борислав Мармут

Девојчице – 14 година
1. Ана Влаховић
2. Ана Николић
3. Јана Јовић

Дечаци – 16 година
1. Матија Васојевић
2. Димитрије Крстић
3. Никола Буртановић

Девојчице – 16 година
1. Кристина Тодоровић

 

Оставите одговор