PRAVILNIK KVALITETNE LIGE BEOGRADA – 2015

1. ŠSB organizuje takmičenje Kvalitetne lige Beograda za 2015. Takmičenje počinje 03.10.2015. i igra se u dva dela. Prvi deo od šest (ili osam) kola igra se subotom i nedeljom, po principu gost-domaćin. Ukoliko klub (domaćin) nema adekvatne prostorije za odigravanje meča, organizator zadržava pravo da odredi mesto odigravanja,. Poslednjih 5 (ili tri) kola igraju se po turnirskom principu, na jednom mestu

2. Tehnička konferencija sa ovlašćenim predstavnicima kluba, održaće se 09.09 2015.godine, u prostorijama Hotela »Slavija«, sa početkom u 18:00 časova.

3. Pravo nastupa ima 12 ekipa: Partizan, Čukarički, ŠK »Tadić«, Sremčica, Borča, E D B, NIS-Jugopetrol, Poštanska štedionica, GSP Polet, Grocka, Rakovica i H R Kapablanka.

4. Redovna kola igraju se od 17.00 časova. U prvom delu takmičenja (prvih šest ili osam kola) vreme početka pojedinih mečeva može biti promenjeno, ukoliko za to postoji saglasnost oba zaineresovana kluba uz obaveznu saglasnost i organizatora takmičenja.

5. Odlaganje meča u principu nije dozvoljeno. U izuzetnim slučajevima Takmičarska komisija može odobriti odlaganje. Bez dobijanja saglasnosti Takmičarske komisije, međusobni dogovor dva kluba o eventualnom odlaganju meča i novog termina za odigravanje istog, nema važnost. U slučaju ne postizanje dogovora, konačnu odluku o odlaganju i novom terminu odigravanja donosi Takmičarska komisija. Ekipa koja ne ispoštuje ovu odluku, gubi meč službenim rezultatom. Odlaganje pojedinih partija nije dozvoljeno.

6. Takmičarska komisija donosi odluku ako evenualno dođe do ne odigravanja nekog meča, a da to nije obuhvaćeno članom 5, ceneći razloge i uzrok ne odigravanja. Ekipa koja ne ispoštuje ovu odluku, gubi meč službenim rezultatom.

7. Igra se 11 kola, po Berger sistemu, jednokružno po Pravilima igre FIDE, uz primenu člana „G“ (Ubrzani završetak, sa izuzimanjem tačke G 4.) i po Pravilniku ŠSS za ekipna takmičenja. U završnom delu takmičenja koje se igra na jednom mestu, glavni sudija odlučuje o rasporedu mečeva (broj stola).

8. Tempo igre je 40 poteza za 120 minuta, plus 30 minuta po igraču do kraja partije.

9. Zakašnjenje ekipe ili pojedinca iz ekipe u odnosu na zakazano vreme za početak meča, dozvoljeno je maksimalno 30 minuta.

10. U prvom delu takmičenja koje se igra po sistemu gost-domaćin, ekipa koja je u tekućem kolu domaćin susreta, dužna je da obezbedi adekvatan prostor za igru, kao i kompletan šahovski inventar (ispravane šahovske satove i šahovske garniture standarne veličine). Ekipa će izgubiti meč ili pojedine partije, ukoliko u vremenu od 30 minuta, od zakazanog vremena za početak kola, ne ispuni ovu obavezu.

11. Pisanje poteza je obavezno do kraja partije, osim u poslednjih 5 minuta (važi za obe seanse). Igrači su obavezni, da po završetku partije, svoje formulare predaju sudiji meča,.

12. Takmičenje se rejtinguje kod FIDE. Kategorizacija igrača vrši se prema Pravilniku ŠS Srbije o kategorizaciji

13. Ekipe su sastavljene od 8 članova i najviše 8 rezervi. Predaja osnovnog sastava, na za to predviđenom obrascu, je po slobodnom izboru zaključno do 01.10.2015. (četvrtak) do 12.00 časova u kancelariji ŠSB ili mejlom. Kapiteni ekipa koji nameravaju da za naredno kolo izvrše promenu sastava ekipe, dužni su da na odgovarajućem obrascu, predaju promenu najkasnije do 17.00 časova, tj pre zakazanog vremena za početak kola (u prvom delu do početka meča). Popunjeni i potpisani obrazac od strane kapitena ekipe ili ovlašćenog predstavnika kluba, predaje se sudiji turnira..

14. Na osnovu Pravilnika o ekipnim takmičenju ŠS Srbije, za ekipu može nastupati samo jedan strani igrač, tj igrač koji nije na Rejting liste Srbije… – 2 –

15. Konačan plasman ekipa, određuje se na osnovu osvojenog broja meč-bodova (2 za pobedu, 1 za nerešeno i 0 za poraz). U slučaju deobe mesta odlučuju sledeći dodatni kriterijumi: a) Veći broj osvojenih poena b) Međusobni rezultat-ti c) Soneborn-Berger (prema meč-bodovima) d) Razigravanje. U slučaju da razigravaju više ekipa (3,4) u tzv.«Mini ligi» i ponovo osvoje isti broj bodova, važe kriterijumi pod a), b) i c) žreb.

16. Tri prvoplasirane ekipe dobijaju pehar u trajno vlasništvo.

17. Odluka sudije je izvršna, a odluka glavnog sudije je konačna. U prvom delu lige (prvih šest ili osam kola), koje se igra po sistemu domaćin-gost, odluka sudije meča je konačna.

18. Žalba na eventualne neregularnosti ili odluka sudije, a odnose se na tek odigrani meč, mora se najaviti u zapisniku odmah po završetku meča. Najavljena žalba mora se predati u pisanoj formi najkasnije prvog radnog dana do 11 časova uz uplatu takse od 5.000,00 dinara (u gotovini). Žalba se predaje u kancelariji ŠSB. Ne podnošenje pisanog obrazloženja ili zakasnela predaja kao i ne uplaćivanje takse na najavljenu žalbu, smatraće se kao odustajanje. Ne najavljena žalba, u zapisniku meča, neće se uzimati u postupak. U slučaju da Takmičarska komisija pozitivno reši žalbu, uplaćeni novac se vraća podnosiocu žalbe. Žalbi ne podležu odluke po Članu G 5. a, b ili c. gde je doneta odluka sudije konačna i izvršna.

19. Sudije turnira: Sud kom

20. Taksa za sudije: Ide preko ŠSB-a

21. Pored sudijske takse, sudijama se isplaćuje i naknada za prevoz gde nema redovnih linija gradskog prevoza, a to su: Obrenovac, Lazarevac, Vreoci, Rudovci, Mladenovac i Vrčin.

22. Prelazak u viši rang: Dve prvoplasirane ekipe stiču pravo ulaska u Premijer ligu Beograda

23. Prelazak u niži rang: U niži rang prelaze dve poslednjo-plasirane ekipe. U slučajevima kada iz Premijer lige, ispadne više od dve ekipe, tada se za toliko poveća i broj ekipa koje ispadaju iz ove lige.

24. U prostoru (mestu za igru) određenom za igrače, mogu se nalaziti samo igrači ekipa čije su partije u toku i njihovii kapiteni. Igrač koji završi partiju obavezan je da napusti mesto za igru. Mesto za igru dužni su da napuste i kapiteni ekipa koje su završile meč i u isti više ne mogu ulaziti bez odobrenja sudije.

25. Igračima čije su partije u toku, nije dozvoljen razgovor sa posetiocima. Razgovor sa kapitenom mogu vodit samo uz prisustvo sudije.

26. Bez odobrenja sudije, igraču je zabranjeno da u prostoru za igru ima mobilni telefon ili neko drugo elektronsko sredstvo komunikacije, osim ako su oni u potpunosti isključeni. Ako bilo koji takav uređaj proizvede zvuk ili da neki signal, igrač će izgubiti partiju. Ukoliko se ovo desi kapitenu ekipe, isključuje se iz prostora za igru do završetka tekućeg kola. U prostoru za igru zabranjeno je pušenje, analiziranje partija, unošenje i upotreba alkohola.

27. Sve što nije definisano ovim Pravilnikom u pogledu pravila igre ili turnirskih pravila, tumačenje i odluke donosi sudija meča ili ako se igra u jednom mestu glavni sudija na osnovu važećih pravila.

28. Pravilnik je propisao ŠSB kao organizator takmičenja i sa istim će biti upoznate sve ekipe preko svog kapitena ili ovlašćenog predstavnika kluba. Činom predaje osnovnog sastava za svoju ekipu, kapiteni ujedno daju i saglasnost sa odredbama ovog Pravilnika, kao i obavezu u ime cele ekipe da će isti i poštovati.

Beograd 08. 09. 2015.

Šahovski savez Beograda

 

Rezultati >>>

Оставите одговор