Boris Kutin je od 1986. u rukovodećim organima Svetske šahovske federacije (FIDE), najpre kao predstavnik Jugoslavije, a zatim Slovenije. U Beograd je stigao kao potpredsednik FIDE, sa zadatkom da ministru sporta i omladine Vanji Udovičiću prenese zabrinutost FIDE za situaciju u Šahovskom savezu Srbije, gde već godinu dana dve grupe šahovskih funkcionera sebe smatraju legalnim zastupnicima ŠSS, a uzajamne tužbe i sporovi su još daleko od raspleta.

Stav je FIDE da situacija stoji u mestu predugo, da se ne zna „ko pije, a ko plaća”. Zatražili smo prijem kod ministra Udovičića, zbog čega sam i doputovao iz Ljubljane. Razgovarali smo dosta, video sam da je upućen. Rekao sam mu da imam 70 godina i da mi to uopšte nije potrebno, ali sam emotivno vezan za Šahovski savez Srbije i Jugoslavije, to je deo života koji ne može da se izbriše.

Srbija nije samo jedna od 188 registrovanih članica FIDE, već ima istoriju i ugled. Sećam se kako smo 1987. spasavali FIDE, kada su u Jugoslaviji održana četiri međuzonska turnira: u Subotici, Vrnjačkoj Banji, Tuzli i Zagrebu. Srbija je tu ušla sa dva turnira, što je danas nezamislivo. Sada su u defanzivi oni koji vode savez, ne znaju da li će dobiti podršku države ili ne. Niko nema strategiju, sve se radi za sutra, a za prekosutra niko nema ni volje ni ambicije.

Odakle toliko interesovanje FIDE za stanje u ŠSS?

Bolno je da se kod vas sada dešava ono što se dešavalo u Bugarskoj, koja je zbog finansijskih malverzacija Silvija Danailova u organizaciji evropskih takmičenja isključena iz Evropske šahovske unije i uskoro može da bude isključena i iz FIDE. Pouzdano mogu da kažem da se u Srbiji jedna ekipa okrenula bivšem saradniku Danailova Vladimiru Šakotiću, kome je FIDE tri godine zabranila rad u šahu. U svetu on neće proći, može ovde, ali to je teorija.

I u Crnoj Gori je smenjen zbog prevelikih apetita. Ja sam rekao ministru Udovičiću da u ovom trenutku u FIDE ne spremaju nešto slično kao prema Bugarskoj, ali da ne mogu da garantujem da ne razmišljaju u tom pravcu.

Preneseno iz POLITIKE, autor Marjan Kovačević
Pun intervju u prazničnom izdanju novina

Оставите одговор