Predstavnici grupe pod komandom Vladimira Šakotića – Ratko Pižurica, Ivan Marinković i Branko Tadić, su u ponedeljak 15.maja u razgovoru sa delegacijom Šahovskog saveza Centralne Srbije iskazali neviđenu drskost, bahatost – pa i neznanje.

I dok Šakotić uspešno manipuliše svojom armijom piona koji bespogovorno izvršavaju naređenja, pa makar ih to koštalo i krivičnih procesa, i konačno zatvora, „veliki mag“ se neupadljivo drži po strani, bez ikakve zvanične funkcije, kako bi izbegao zakonske i sudske konsekvence koje neumoljivo slede njegovim poslušnicima.

U takvom neznanju, Šakotićevi poslušnici su Šahovskom savezu Centralne Srbije postavili tri uslova (I dalje nije poznato sa kakvim motivima):
– Da dobiju priznanje FIDE (kao da to zavisi od ŠSCS a ne od zakonitosti poslovanja koju prati FIDE)
– Da im se prepusti kancelarija ŠSS (koja radi poslove za sve šahiste a ne za lažne ili prave predsednike)
– Da Šahovski savez Centralne Srbije povuče vremenske suspenzije i krivične prijave protiv delegata koji su neovlašćeno predstavljali interese ŠSCS, kao i tužbe za poništenje lažnih skupština ŠSS.

Svo ovo uslovljavanje teče dok na stolu ispred obe strane stoji rešenje sportskog inspektora Ministarstva omladine i sporta br.66-00-97/2017-07 kojim se poništava lažna skupština Šahovskog saveza Srbije od 12.februara 2017.godine, i deo odluka sa skupštine Šahovskog saveza Srbije od 24.decembra 2016.godine.

Ivan Marinković je nonšalantno odbacio rešenje sportskog inspektora govoreći kako „on ima vezu u Ministarstvu koja će poništiti ovaj akt“. Ovakav nivo bezobrazne korumpiranosti je šokantan, pogotovo kada dolazi od nekoga ko radi u državnoj službi, pa makar bio i pisar u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

O sramnoj ali opasnoj izjavi ovog skromnog činovnika, koji se već neko vreme predstavlja kao predsednik ŠSB biće obaveštene nadležne službe Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije kao i čelnici svetske i evropske šahovske federacije.

Nažalost, prethodno iskustvo nam govori da “veze” Ivana Marinkovića, o kojima sada i javno govori, kratkoročno mogu produžiti upravljanje Šahovskim savezom Srbije (i Beograda), ali iako spora, pravda je dostižna. Kakve će konsekvence snositi ova “hipnotisana Vladina družina” u procesima koji su u toku a posebno onima koji slede za sada je nemoguće proceniti ali bar je sigurno da će ŠSS ubrzo biti očišćen od svih mešetara koji trenutno nelegalno i uz pomoć “veza” upravljaju Nacionalnom šahovskom organizacijom.

Podnošenjem odluke sportskog inspektora kao dopunske dokumentacije redovnom sudu za tužbu koju je ŠSCS podneo radi utvrđivanja ništavosti odluka donetih na Skupštini ŠSS od 12.2.2017. ubrzo se očekuje potvrđivanje ništavosti i time sudsko poništavanje odluka donetih na Skupštini 24.decembra 2016. i 12.februara 2017. godine.

Kaznena odredbe Zakona o sportu za kršenje odredbi iz člana 41. predviđa kaznu od 100.000-500.000 dinara prema sportskom udruženju, dok kaznena mera kršenja člana 173. predviđa kaznu od 50.000-150.000 dinara za svako fizičko lice koje je učestvovalo u kršenju ovog člana i nije postupilo po odluci sportskog inspektora.

Takođe, protiv svih lica koja su učestvovala u ovim nezakonitim postupcima biće podnete krivične prijave a ukupna materijalna šteta koja je nastala biće naplaćena solidarno od svih članova IO ŠSS koji su učestvovali u nezakonitim radnjama, u skladu sa novim Zakonom o sportu.

Оставите одговор