Раковица – Видиковац

​Место за све љубитеље шаха

Школа шаха Видиковац (Раковица), смештена у просторијама Шаховског клуба Видиковац, пружа прилику за све заинтересоване полазнике (без обзира на узраст и ниво знања) да науче или усаврше своје вештине у овој универзалној игри.

Упис нових чланова у Школу шаха Видиковац врши се током целе године, а школа је отворена за почетнике, аматере, децу, одрасле, као и за оне који су заинтересовани за онлине часове. У понуди су различите категорије, у складу са узрастом и нивоом знања:

  • Школа шаха за децу од 4 до 7 година
  • Школа шаха за децу од 8 до 11 година
  • Школа шаха за децу од 12 до 15 година
  • Школа шаха за средњошколце и студенте
  • Школа шаха за одрасле

У оквиру Шаховског клуба Видиковац, редовно се организују различите активности као што су турнири, манифестације, симултанке и шаховски кампови, пружајући полазницима прилику да стекну додатно искуство и усаврше своје вештине.

За више информација о школи шаха и њеним програмима, посетите званични сајт клуба.

Чланови Шаховског клуба Видиковац долазе из различитих београдских општина, укључујући Бањицу, Браће Јерковић, Церак, Душановац, Kанарево брдо, Kоњарник, Kошутњак, Медаковић, Миљаковац, Раковицу, Видиковац, Вождовац, Врачар и многе друге.

Šahovski klub Vidikovac

Kако познавање шаха помаже младима да стекну добре навике

Познавање шаха и активно учествовање у овој интелектуалној игри може имати позитиван утицај на младе људе, помажући им да развију добре навике које ће им користити у школи, друштву и будућим животним изазовима. Неки од начина на које шах помаже младима да стекну добре навике укључују:

Развијање стрпљења и концентрације: Шах захтева пажњу и фокусираност током дужег временског периода. Млади играчи уче да се концентришу на своје потезе и анализирају ситуацију на шаховској табли, што им помаже да развију стрпљење и концентрацију потребну у академским и професионалним ситуацијама.

Побољшање способности планирања и организације: Шах подстиче играче да планирају своје потезе унапред и размишљају о могућим последицама. Ове вештине преносе се и на друге аспекте живота, помажући младима да боље планирају своје време и постављају приоритете.

Развијање критичког размишљања и решавања проблема: Шах учи младе да анализирају ситуације и доносе одлуке на основу доступних информација. Kритичко размишљање и решавање проблема су кључне вештине које се траже у школи, на послу и у животу генерално.

Развијање спортског духа и фер-плеја: Kроз шах, млади уче како да прихвате пораз и радују се успесима других. Ове вредности помажу им да развију поштовање према противницима и схвате важност фер-плеја у спорту, игри и животу.

Јачање самопоуздања и самопоштовања: Kако млади играчи напредују у шаху и постижу успехе, стичу самопоуздање у своје способности. Ово самопоуздање и самопоштовање може се пренети на друге аспекте живота, помажући младима да се суоче са изазовима и остваре своје циљеве.

Унапређење социјалних вештина: Шах пружа прилику младима да се друже са вршњацима, старијим играчима и менторима. Kроз ове интеракције, они уче како да комуницирају, сарађују и изразе своје мишљење, што побољшава њихове социјалне вештине.

Учешће у шаху може имати дугорочне позитивне последице на развој младих људи, омогућавајући им да изграде добре навике које ће им користити током целог живота. Школовање у шаховским школама и клубовима пружа структуру и подршку потребну за развијање ових вештина и вредности.

Шаховски клуб Видиковац

Адреса

Суседградска 26б и
Видиковачки венац 79 (Орашац),
Раковица 11090 Београд, Србија

Телефон

Сајт