Rakovica – Vidikovac

​Mesto za sve ljubitelje šaha

Škola šaha Vidikovac (Rakovica), smeštena u prostorijama Šahovskog kluba Vidikovac, pruža priliku za sve zainteresovane polaznike (bez obzira na uzrast i nivo znanja) da nauče ili usavrše svoje veštine u ovoj univerzalnoj igri.

Upis novih članova u Školu šaha Vidikovac vrši se tokom cele godine, a škola je otvorena za početnike, amatere, decu, odrasle, kao i za one koji su zainteresovani za online časove. U ponudi su različite kategorije, u skladu sa uzrastom i nivoom znanja:

  • Škola šaha za decu od 4 do 7 godina
  • Škola šaha za decu od 8 do 11 godina
  • Škola šaha za decu od 12 do 15 godina
  • Škola šaha za srednjoškolce i studente
  • Škola šaha za odrasle

U okviru Šahovskog kluba Vidikovac, redovno se organizuju različite aktivnosti kao što su turniri, manifestacije, simultanke i šahovski kampovi, pružajući polaznicima priliku da steknu dodatno iskustvo i usavrše svoje veštine.

Za više informacija o školi šaha i njenim programima, posetite zvanični sajt kluba.

Članovi Šahovskog kluba Vidikovac dolaze iz različitih beogradskih opština, uključujući Banjicu, Braće Jerković, Cerak, Dušanovac, Kanarevo brdo, Konjarnik, Košutnjak, Medaković, Miljakovac, Rakovicu, Vidikovac, Voždovac, Vračar i mnoge druge.

Šahovski klub Vidikovac

Kako poznavanje šaha pomaže mladima da steknu dobre navike

Poznavanje šaha i aktivno učestvovanje u ovoj intelektualnoj igri može imati pozitivan uticaj na mlade ljude, pomažući im da razviju dobre navike koje će im koristiti u školi, društvu i budućim životnim izazovima. Neki od načina na koje šah pomaže mladima da steknu dobre navike uključuju:

Razvijanje strpljenja i koncentracije: Šah zahteva pažnju i fokusiranost tokom dužeg vremenskog perioda. Mladi igrači uče da se koncentrišu na svoje poteze i analiziraju situaciju na šahovskoj tabli, što im pomaže da razviju strpljenje i koncentraciju potrebnu u akademskim i profesionalnim situacijama.

Poboljšanje sposobnosti planiranja i organizacije: Šah podstiče igrače da planiraju svoje poteze unapred i razmišljaju o mogućim posledicama. Ove veštine prenose se i na druge aspekte života, pomažući mladima da bolje planiraju svoje vreme i postavljaju prioritete.

Razvijanje kritičkog razmišljanja i rešavanja problema: Šah uči mlade da analiziraju situacije i donose odluke na osnovu dostupnih informacija. Kritičko razmišljanje i rešavanje problema su ključne veštine koje se traže u školi, na poslu i u životu generalno.

Razvijanje sportskog duha i fer-pleja: Kroz šah, mladi uče kako da prihvate poraz i raduju se uspesima drugih. Ove vrednosti pomažu im da razviju poštovanje prema protivnicima i shvate važnost fer-pleja u sportu, igri i životu.

Jačanje samopouzdanja i samopoštovanja: Kako mladi igrači napreduju u šahu i postižu uspehe, stiču samopouzdanje u svoje sposobnosti. Ovo samopouzdanje i samopoštovanje može se preneti na druge aspekte života, pomažući mladima da se suoče sa izazovima i ostvare svoje ciljeve.

Unapređenje socijalnih veština: Šah pruža priliku mladima da se druže sa vršnjacima, starijim igračima i mentorima. Kroz ove interakcije, oni uče kako da komuniciraju, sarađuju i izraze svoje mišljenje, što poboljšava njihove socijalne veštine.

Učešće u šahu može imati dugoročne pozitivne posledice na razvoj mladih ljudi, omogućavajući im da izgrade dobre navike koje će im koristiti tokom celog života. Školovanje u šahovskim školama i klubovima pruža strukturu i podršku potrebnu za razvijanje ovih veština i vrednosti.

Šahovski klub Vidikovac

Adresa

Susedgradska 26b i
Vidikovački venac 79 (Orašac),
Rakovica 11090 Beograd, Srbija

Telefon